Çıtalı Sistem

Çıtalı kenet sistemi, eğimin 3°’den fazla (%5), tercihen> 7° olduğu yerlerde yağmur geçirmez çatı ve cephe kaplamalarında tercih edilir.

Arzu edilen aksa göre çatı saçağından mahyaya doğru tespit edilen ahşap çıtalar ve bu çıtaları kapama keplerini içeren geleneksel çatı kaplama yöntemidir. Ahşap çıtalar arzu edilen estetiğe göre dar veya geniş, alçak veya yüksek, kare, dikdörtgen veya trapez formunda olabilir. Ölçülendirilen çinko levhalar, çıtaların üzerine geçirilen keplerle (çıta kaplama aksesuarı) sıkıca tutturulur. Kepler levhaların üzerine binili şekilde tespit edilir, bu sayede su sızdırmazlık sağlanır.

Bu teknik, güçlü hatları öne çıkartır, gölge efektleri ile, çatı, saçak ve alınlarda güçlü bir karakter görüntüsü kazandırır. Ahşap çıta kullanmadan, aynı ifadeyi sağlayan, sürgü çıtalı sistemler (Osmanlı kenedi) vardır. Bu teknik görünüm olarak aynı estetiği verirken ahşap yerine aynı özelliği veren “T” formunda sürgülü çıtalar ile sağlanır

El işçiliğine dayanan, kolay bükülerek monte edilen, aynı şekilde çok kolay demonte edilebilen bir çatı kaplama yöntemidir.